Dénia

 

denia1Denia ligt aan de oostkust van Spanje, aan de Costa Blanca. Denia is een zeer gewilde bestemming voor familie vakanties en een van de meest populaire toeristische bestemmingen aan de noordelijke Costa Blanca. Een rustig stadje dat ooit het centrum was van de regio’s rozijnen industrie. Hoewel het toerisme deze rol heeft overgenomen, worden de rozijnen nog hier geteeld en blijft het een lokale lekkernij. De belangrijkste straat in Denia is de Marques de Campo, waar u heerlijk kunt  eten, winkelen of gewoon kunt genieten van het gebeuren om u heen. Op de Plaza de Constitución vindt u een prachtige 17e eeuwse kerk. Het gebied rond Denia is verkozen tot de derde gezondste plek om te wonen door de World Health Organisation.

Wat te zien in Dénia

Denia is een oude stad met een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd was het een belangrijk centrum, zijn er overal verblijfselen van oude beschavingen te vinden.

Het kasteel van DeniaDenia

Een van de belangrijkste monumenten van Denia is het kasteel. Het kasteel herbergt ook een museum. Het werd gebouwd in de 11e eeuw en is meerdere malen verbouwd door de jaren heen. U kunt het kasteel vinden aan de bovenkant van Denia, vlak bij het stadhuis. De toegang is via een doolhof van smalle straatjes.

De belangrijkste boulevard in Denia is een aantrekkelijke weg met voldoende parkeergelegenheid en faciliteiten om te stoppen en te eten en te drinken. Vanaf de kust leiden kleine weggetjes naar de oude stad.

Achter de eerste lijn van gebouwen zijn een reeks kleine patios, waar u een aantal uitstekende restaurants vindt, te midden van de kleine vissershuisjes die allemaal in verschillende kleuren zijn geschilderd. Er zijn een aantal originele restaurants in dit gebied, wat een aangename afwisseling is van de wat meer toeristische etablissementen direct aan de kust.

Marina de Denia

De jachthaven in Denia
Denia is niet alleen een van de belangrijkste havens langs de kust van Spanje, maar het heeft ook een prachtige jachthaven. De jachthaven is volledig gerenoveerd in de afgelopen jaren en biedt nu een prachtige locatie om te wandelen, varen en genieten van de faciliteiten daar. Het water wordt omgeven door bars, cafes en restaurants, winkels en kantoren. Aan de kant van de jachthaven is een kleine baai. 
Vanuit de jachthaven in Denia kunt u charter boten nemen, vis-excursies maken of de boot naar Javea of éen van de Balearen nemen. Vanuit Denia gaat dagelijks een snelle ferry die u in 2 1/2 uur naar Ibiza brengt.

Marques de Campo

Een van de mooiste straten in Denia is de Marques de Campo. De toppen van de bomen aan weerszijden van de straat treffen elkaar in het midden, waardoor ze heerlijk schaduw in de zomer bieden. Er zijn een aantal leuke winkels in deze straat evenals een aantal fijne cafes en restaurants.

Het historische gedeelte van Denia is het beste te voet te ontdekken, want de straten zijn erg smal en is is beperkte parkeergelegenheid. Er zijn genoeg pleintjes om uit te rusten!

Wegwijs in Denia
De berg Montgo vormt een prachtige achtergrond voor Denia met zijn natuurlijke park (Parque Natural del Montgo) waar u fantastische wandelingen en trektochten kunt maken. Achter de bergen vindt u de kleine dorpjes Jesus Pobre en Pedreguer.

Denia is verdeeld in duidelijke wijken (Terminos). Het oude stadscentrum is de Casco Urbano. Aan de linkerkant van Denia is het Las Marinas gebied en aan de rechterkant is Las Rotas.

Winkels en markten in Dénia
Denia foodmarketMaandag is de belangrijkste marktdag in Denia (09:00-14:00). Er is ook een rommelmarkt op vrijdag. Beide worden gehouden aan de voorkant van Jaume I-plein. De verse vismarkt is in de haven en heeft een dagelijkse veiling om 17:00. De overdekte markt in het centrum van de stad is dagelijks geopend. 
Er is een groot winkelcentrum ‘Portal de La Marina’  op 5 km van Denia. Ga richting Ondara op de N332. Dit winkelcentrum beschikt over een breed scala aan winkels, een bioscoop, cafes en restaurants. Parkeergelegenheid is ruim aanwezig en gratis (www.portaldelamarina.org).

Supermarkten
In Denia vindt u o.a. Lidl, Mas y Mas, Mercadona, Eroski, Consum en Aldi.
De belangrijkste markt voor levensmiddelen in Denia is in C / Magallenes en is elke ochtend open van maandag tot en met zaterdag. Speciale groenten en fruit markten worden gehouden op maandag-en vrijdagochtend. Binnen vindt u kraampjes waar u verse vis, groenten en vlees kunt vinden.

Het klimaat in Denia

Denia heeft een warm en gematigd klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 20 ° Celsius. Temperaturen variëren in het algemeen van een minimum van 5 ° C in de winter tot een maximum van ongeveer 35 ° C in de zomer maanden. U kunt rekenen op gemiddeld 300 dagen zon per jaar. Het mooie weer in Denia is een reden waarom het is uitgegroeid tot zo’n populaire plek voor Noord-Europeanen voor het kopen van een vakantiehuis of zelfs om er permanent te komen wonen.

Gemiddelde maandelijkse temperaturen
Average temperaturesJanuari 13º C
Februari 14º C
Maart 17º C
April 17º C
Mei 21º C
Juni 25º C
Juli 25,5º C
Augustus 28º C
September 24,5º C
Oktober 22º C
November 17º C
December 13º C

Beach

De stranden in Denia
Denia heeft 20km Blauwe Vlag stranden om van te genieten. Er zijn ook kleine, rotsachtige baaien, ideaal om te duiken. In het gebied rond de jachthaven is Punta del Raset met volleybal, douches, strandbars en een rode kruis post.Dit strand is 600m lang. Aan de linkerzijde is Les Marines die 500m beslaat en waar u douches, volleybalvelden en strandbars vindt. Daarna volgt Els Molins, een 2700 m lang strand met rode kruis post en veel ligbedden. L’Almadrava is een lang strand van 2900 m met veel strand spel faciliteiten. Les Deveses is 2950 m lang en heeft rode kruis post. Aan de rechterkant van de haven zijn er vijf stranden van Las Rotas.

Transport

Balearia

Veerboot vanuit Denia 
U kunt een snelle boot of veerboot van Denia naar de Balearen, waaronder Ibiza en Formentera, nemen.

Denia treinstation 
Denia treinstation is gelegen in het centrum van de stad op de hoek van Passeig del Saladar en tegenover het VVV-kantoor. Het station heeft een kaartverkoop bureau binnen en de bar L’Estacio naast de deur. Volg borden voor ‘Estacion de Ferrocarriles’.

Dénia Fiestas en festivals

Net als elke andere stad in Spanje, heeft Denia een breed scala aan feesten, waaronder de Drie Koningen in januari, een enorme Paasviering en de vreugdevuren van de Fallas in maart. De patroonheilige, de Bous a la Mar, wordt gevierd in juli. 

Moren en Christenen

5 januari – Drie Wijzen (Drie Koningen) parade 
26 januari – Bedevaart naar Saint Paula’s Hermitage Weekend voor de vastentijd – Denia carnaval

16-19 maart – Fallas vreugdevuren 
19 maart – Onze-Lieve-Vrouw van de Forsaken 
2de zondag in mei – Onze Lieve Vrouw van Desemparats ( de Forsaken) 
1e twee weken van juni – Fiesta in Holy Trinity Straat 
20-24 juni – San Juan vreugdevuren 
10-17 juli – Heilig Bloed Fiestas (Santissima Sang) 
14 augustus – 16 – Moren en Christenen, Sant Roc 
Laatste weekend van augustus – Sant Agusti (Les Rotes gebied) 
3de weekend van september – Fiestas in Xara 
Eind oktober – Fira de Tots Sants (Allerheiligen Fair) 
13 december – Bedevaart naar Santa Lucia Hermitage